Så väljer du ett miljövänligt kök

Vad är en bra köksutrustning? Det finns några saker som faktiskt är ganska basala för att laga mat, andra verktyg använder man bara någon gång ibland. Men det finns några saker som är fundamentala i ett bra kök, och det är bra knivar för att hacka och skära, liksom rostfria kastruller och en stekpanna av bra kvalité. Sedan kan någon form av mixer vara mycket användbart till alla soppor, juicer och för att baka. Tänk i termer att skaffa redskap som kan användas till flera saker, som en mandolin som snabbt kan skära de flesta grönsaker.

Satsa på kvalité och hållbarhet

Investerar du i bra material från början så kommer köksutrustningen att hålla sig länge. Expressen understryker i en artikel hur man bör försöka undvika plast i köket eftersom den faktiskt innehåller gifter. Ett steg i miljötänket har därför blivit det nya modeordet ”plastbantning”.

Så vad i köket går att byta ut mot mer hållbara material? Vi har många redskap av plast som man kanske inte tänker på, som stekspadar, matlådor, skärbrädor och vattenkokare som går att byta mot rostfritt stål eller trä. Även disktrasan kan du byta ut mot lin (naturmaterial) då den håller länge och går att återanvända. Det finns köksbutiker som inriktar sig på hållbara köksredskap med kvalité, en butik online som satsar på bra material är Kitcha.se där du kan investera i både japanska knivar, gjutjärnsgrytor och termoskanna i stål till rimliga priser – rejäl köksutrustning som inte går sönder i första taget.

Inred köket på ett hållbart sätt

I köket behöver man även bra arbetsplatser. En bra bänkskiva som tål repor och fläckar är en bra investering. I Råd och Röns test blev kvarts och granit de bästa materialen och de som tål att lagas mat på bäst. Även bra förvaringsytor spelar roll liksom energivänlig kyl och frys och en klimatsmart spis för att kunna laga mat på bästa hållbara sätt.